De Watersnoodramp van 2053: hadden we hem kunnen voorkomen?

Verhalen uit de toekomst op vrijdagavond 10 maart 2023 in de Schipperspoort aan Dorpsdijk 30 te Lobith.

Afgelopen maand kreeg ik het idee om wat meer reuring rondom de waterschapsverkiezingen van 15 maart 2023 te veroorzaken. Zeker in de komende tijd zal veel van de waterschappen afhangen, maar er zijn niet heel veel mensen die dat weten, laat staan dat ze weten waar ze voor mogen gaan kiezen.

Ik hou zelf erg van verhalen, omdat daarmee mensen meegenomen kunnen worden naar onbekende werelden, oude geschiedenissen en belangrijke vragen. Verhalen worden immers al sinds mensenheugenis verteld. Rondom verkiezingen zijn vaak debatten, waar wordt geprobeerd ‘te winnen’, vaak door de werkelijkheid heel erg te versimpelen (zoals ik het in ieder geval zie). Verhalen gaan verder: als ze goed verteld worden raken ze mensen ook. Dat is de kracht van storytelling, zoals dat tegenwoordig steeds vaker genoemd wordt.

Begin februari hadden we de herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Veel verhalen over hoe het was toen de dijken doorbraken. Verhalen van ooggetuigen en verhalen van deskundigen. Samen gaven ze een beeld van 70 jaar geleden en wat er daarna werd gedaan om een dergelijke ramp te voorkomen.

Ik bedacht me toen dat ‘De Watersnoodramp van 2053’ misschien wel tot de verbeelding zou spreken. Verhalen over hoe het zou kunnen zijn geweest.

Stel je voor. We zijn in het jaar 2053, 30 jaar na nu. De wereld ziet er heel anders uit. Dat is logisch, denk maar eens terug aan 1993, nu 30 jaar geleden. Het was toen toch ook heel anders, met nog telefooncellen, lagere dijken en veel minder woningen. Maar hóe ziet het er dan uit in 2023? Is het warm, is het koud, is het droog of is het nat? Er wordt gesproken over een klimaatcrisis, dat het misschien al wel te laat is om het tij te keren. Wat zou de Watersnoodramp van 2053 kunnen zijn? Is het alleen aan de kust, of moeten we meer denken aan de rivieren, groot en klein, ook hier rondom Lobith, het begin van de Nederlandse delta? Zullen er overstromingen zijn na heftige regenval, zoals vorig jaar in Limburg? Of zou het juist de ramp zijn dat het steeds veel te droog is? 

De verhalen in de Schipperspoort zijn verhalen uit de toekomst, over hoe het zou kunnen zijn, maar ook hoe we misschien wel een ramp kunnen voorkomen. 

Deze avond staat in het teken van de Waterschapsverkiezingen van 15 maart ‘23, want het waterschap zal een belangrijke rol spelen in hoe het er in 2053 uit zal gaan zien. 

Daarom gaan vertegenwoordigers van verschillende partijen hun verhaal vertellen. 

Voorafgaand daaraan komen 3 specialisten aan het woord. Roel Dijksma, geohydroloog aan de Wageningen Universiteit, weet van alles over rivieren, hoe zij stromen en hoe zij het landschap, zoals we dat nu kennen, hebben gevormd. Hennie Roorda, voormalig heemraad (zeg maar minister van een waterschap) en op het ogenblik speciaal adviseur dijken bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vertelt over het belang van de dijken voor het leven bij de rivieren. Kaspadre, die al jaren op een Waaldijk woont, vertelt over wonen met dijkverzwaring en zingt zijn lied ‘Water tegen wil en dank’.

De avond wordt georganiseerd door De Nieuwe Grens Trainingen, in samenwerking met Water Natuurlijk.

De Watersnoodramp van 2053: hadden we hem kunnen voorkomen?

Vrijdag 10 maart 2023, 20.00 – 22.00 uur (inloop 19.30 uur)

Partycentrum Schipperspoort, Dorpsdijk 30 te Lobith

Toegang gratis, consumpties voor eigen rekening

 

Wandelcoaching. Teambuilding. Ontwikkeling van Teams en Medezeggenschap door trainingen & advies & (wandel)coaching.

Samenwerkingen

MZOO

Aangesloten bij MZOO.
Een community voor medezeggenschap. Benieuwd naar onze (online) trainingen en webinars? Klik hier!

JBA

JongerenBestuursAkademie is een onderdeel van De Nieuwe Grens.

Contact

Anjerstraat 19
6915 SL Lobith
0646151597
info@denieuwegrens.nl

© De Nieuwe Grens Training en Coaching.