Verkiezingen gehad: weer een nieuwe start.

Half maart, verkiezingstijd. Provinciale Staten, waterschappen en ook, in ieder geval bij de gemeenten, de Ondernemingsraad. Over de PS en waterschappen is alweer veel geschreven, hier vooral verder over de OR.

Verkiezingen zijn bijzonder. Ze zijn het hart van de democratie: (bijna) iedereen krijgt de mogelijkheid zijn of haar stem uit te brengen op mensen die graag iets willen gaan doen en daar ook ideeën bij hebben. Je hebt hiermee over het actieve en het passieve kiesrecht. Actief betekent een hokje rood maken (en wachten tot de volgende verkiezingen), passief betekent dat sommige mensen heel druk gaan worden, namelijk als ze gekozen worden.

Verkiezingen worden vaak gezien als een afrekening. Heb je je werk goed gedaan, heb je dat ook laten zien, kan je goed aangeven wat je verder van plan bent? Dan maak je een redelijke kans dit in een volgende periode weer te mogen doen. Uiteraard maakt de schaal van de verkiezingen hierbij veel uit. Verkiezingen van een OR in een kleine organisatie zijn moeilijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld verkiezingen voor het Europese Parlement, maar een aantal basiskenmerken zijn gelijk. Het gaat om mensen, zichtbaarheid, idealen, compromissen, plannen, verantwoording én samenwerking.

Over het laatste nu verder.

Verkiezingen zorgen bijna altijd voor verandering, in ieder geval voor degenen die onder het ‘passieve kiesrecht’ vallen. De partij of lijst waarvoor je gekozen kunt worden krijgt meer of minder stemmen, waarmee je eigen groep gaat veranderen. De club waarvoor je gekozen wordt: de Ondernemingsraad, Provinciale Staten, waterschap, gaat ook veranderen, met nieuwe partijen, met nieuwe mensen. Soms zijn die veranderingen radicaal, zoals dit jaar met de opkomst van BBB en de afgang van FvD, soms marginaal. Een OR die met één nieuweling verder gaat.

Maar met of zonder veel veranderingen: er is een nieuwe start. In de aanloop naar de verkiezingen zijn beloften gedaan: ‘We gaan het anders doen!’ of ‘We willen onze klus afmaken!’. Het team kent nieuwe spelers, met daarbij ook een nieuwe dynamiek. Je gaat er weer voor, voor 3 of 4 jaar.

Het is goed om bij deze nieuwe start stil te staan. Even terugkijken naar het verleden, kijken wat er in de vorige periode goed ging en wat beter zou kunnen. Even stilstaan bij de club die de klus nu moet klaren. Is er veel ervaring, is er veel vernieuwing, is er overeenstemming over hoe zaken aangepakt (moeten) gaan worden? Hoe gaat het met de nieuwelingen? Waar kunnen die heen met vragen en verwonderingen en ideeën voor verandering? Is voor hen een inwerkprogramma?

Neem hier de tijd voor, zeker als ondernemingsraad na de verkiezingen. Kom, bij voorkeur, 2 dagen bij elkaar om een vliegende start te maken. Maak een mooi programma en zorg dat je elkaar, als teamgenoten, leert kennen. Wij helpen je hierbij graag op weg.

Aanbod:

Op donderdag 6 april ’23 geef ik, vanuit mijn samenwerkingsverband MZOO, een online training Nieuw in de gemeentelijke Ondernemingsraad. Klik hier voor meer informatie of direct aanmelden.

Speciaal voor deze verkiezingstijd hebben we ook een aanbieding. Als je als nieuwe OR vóór 1 april  ’23 een training bij ons boekt krijg je 15 % korting op de begeleidingskosten. Dit aanbod geldt overigens voor alle nieuwe OR-en, als je maar begint aan een nieuwe zittingstermijn. Stuur even een mail naar info@denieuwegrens.nl of bel 06 – 4615 1597.

Wandelcoaching. Teambuilding. Ontwikkeling van Teams en Medezeggenschap door trainingen & advies & (wandel)coaching.

Samenwerkingen

MZOO

Aangesloten bij MZOO.
Een community voor medezeggenschap. Benieuwd naar onze (online) trainingen en webinars? Klik hier!

JBA

JongerenBestuursAkademie is een onderdeel van De Nieuwe Grens.

Contact

Anjerstraat 19
6915 SL Lobith
0646151597
info@denieuwegrens.nl

© De Nieuwe Grens Training en Coaching.