Wie zwijgt stemt toe

Wauw. Wat een brainwave opeens. Ik schreef de titel van de column op een leeg blad. In mijn hoofd had ik een stukje over groepsprocessen, waarbij je de praters en de zwijgers hebt. Toen ik het had staan schoot opeens door mijn hoofd dat ‘Wie zwijgt stemt toe’ ook heel erg vaak voorkomt op de werkvloer. Met name als het gaat om seksuele intimidatie en ongepast gedrag.

Wie zwijgt stemt toe. Het was al een beladen zin voor mij, maar in deze context wordt de lading nog zwaarder. Wie luistert naar de zwijger? Is er wel iemand die hier naar luistert, naar kijkt? Komt toestemming alleen via de stem, is schreeuwen in de lichaamstaal ook zwijgen?

  • Tip! De Arbowet geeft ondernemingsraden veel vrijheden om passende maatregelen voor te stellen op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in je eigen organisatie. Ontdek wat wel en niet kan tijdens de ééndaagse opleiding OR & VGWM op 2 december 2021.

Schokkende cijfers

Het College voor de Rechten van de Mens heeft onlangs een uitgebreid rapport uitgebracht over seksuele intimidatie op de werkvloer. Ruim 1 op de 8 werknemers heeft hier de afgelopen 10 jaar last van gehad. 16 procent! Zowel mannen als vrouwen, maar vrouwen ‘uiteraard’ meer. Hiervan heeft ongeveer 1/3 deel ook melding gemaakt van de intimidatie. Dit blijkt wel enigszins te helpen, maar nog te vaak weten werkgevers eigenlijk niet wat ze er mee aan moeten en blijven de slachtoffers, ja, waar blijven ze dan? Schokkende cijfers, vind je niet? En dan gaat dit onderzoek nog niet eens over pesten op de werkvloer, wat vaak nog eens achter de intimidatie aankomt.

Kan de or een rol spelen?

Een rol voor de medezeggenschap is hier zeker weggelegd: hoe staat het bij jullie? Wat zijn de procedures, hoe toegankelijk zijn die voor de slachtoffers? Als er niets geregeld is, of niet goed genoeg, dan is het tijd voor een initiatiefvoorstel richting bestuurder, maar misschien ook wel voor zelfonderzoek. Zou je als or, als orgaan, ook een rol in kunnen spelen? Hebben jullie het vertrouwen van de collega’s dat er geluisterd wordt door jullie, dat er integer wordt omgegaan met meldingen? Zou mooi zijn. Een taak die niet in de WOR staat, maar mogelijk wel wenselijk is.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Heb net maar besloten dat ik het stukje over de zwijgers en de praters even uitstel. Als ik daar niet op hoor …..

Servaas Beunk is zelfstandig trainer/ adviseur bij De Nieuwe Grens Trainingen en maakt deel uit van MZOO, platform voor de medezeggenschap. Servaas@mzoo.nl.

Wandelcoaching. Teambuilding. Ontwikkeling van Teams en Medezeggenschap door trainingen & advies & (wandel)coaching.

Samenwerkingen

MZOO

Aangesloten bij MZOO.
Een community voor medezeggenschap. Benieuwd naar onze (online) trainingen en webinars? Klik hier!

JBA

JongerenBestuursAkademie is een onderdeel van De Nieuwe Grens.

Contact

Anjerstraat 19
6915 SL Lobith
0646151597
info@denieuwegrens.nl

© De Nieuwe Grens Training en Coaching.