Blokdagen 

12-06-2017

Blokdag, pesten op het werk, rouwverwerking, waardering, hoe is het toch mogelijk dat democratie een man als Trump president kan laten worden, internationale medezeggenschap, sporthysterie,  hoe werkt dat nu eigenlijk met democratie en partijen en regeringen samenstellen, scheiding werk-privé.

Allemaal onderwerpen die zich aandienen bij het denken over het onderwerp van deze column. Deadline was eigenlijk gisteren, Hemelvaartsdag. Wel een mooie combinatie van woorden overigens, maar ik heb me er niet aan gehouden. Niet vanwege het buitengewoon mooie weer gisteren, maar omdat ik me had voorgenomen om eens een keer niet op een nationale vrije dag te gaan werken. Het was er ook niet van gekomen om de column eerder te schrijven, zo werkt dat niet bij mij. Daarom zit ik nu, op de vrijdag na Hemelvaartdag, terwijl de zon lekker schijnt, terwijl heel veel mensen van een mini-vakantie genieten, voor mijn beeldscherm te tikken. Geen idee of mijn redacteur eigenlijk ook een vrije dag heeft genomen. Misschien is dit wel een zinloze exercitie,  omdat het pas maandag het wereldwijde web op zal gaan. Hoe zit dat met zijn scheiding van werk en privé, hoe gaat het met hem op een blokdag als dit?

 (even een terzijde: als oud-ambtenaar en ambtelijk medezeggenschapper ging ik er een beetje vanuit dat de term blokdag een standaard term was. Even op internet kijkend viel dat toch wel tegen. Kom het haast alleen tegen bij de Rijksoverheid en bij eindexamens. Het is in ieder geval een collectieve vrije dag die geen nationale feestdag is,  waarbij het collectief het geheel is van een bepaald bedrijf, waarbij de OR instemmingsrecht heeft op de bepaling ervan (of zoiets)).  

Zou dit in alle bedrijven die vandaag hun proces stil hebben liggen ook goed zijn geregeld? Overal netjes de OR ingeschakeld, want een (vrije) dag als deze tast wel de keuzevrijheid van vakantiedagen aan, een groot goed in Nederland.

Brengt me dan toch op een volgend idee (ik hou deze column vandaag gewoon rondom gedachten over de blokdag). Regelmatig laaien discussies rondom nationale feestdagen / vrije dagen op, meestal rondom religieuze feestdagen. Net een veenbrand, het smeult steeds en is soms even zichtbaar. Nu ook weer. Vaak dezelfde informatie en dezelfde discussies, maar toch wel langzaamaan wijzigend. Steeds komt weer naar voren dat Nederland maar weinig nationale feestdagen heeft, waarbij nationale feestdag meestal wordt gedefinieerd als een dag waarop alle werknemers (en scholieren/ studenten) vrij hebben, behalve de mensen die geen vrij hebben maar die worden dan weer gecompenseerd met extra beloning. Dit zijn in Nederland eigenlijk alleen christelijke feestdagen, voor zover ik weet ooit ingesteld door sociale ondernemers / industriëlen die op deze manier hun arbeiders een paar dagen vakantie konden geven. Is de relatie tussen religie en vrije dag wel zo’n goede? Is het niet handiger om dit allemaal zelf te regelen? Met medezeggenschap bijvoorbeeld? Net zoals met de blokdagen, in ieder geval zoals in veel bedrijven de vrijdag na Hemelvaart? Wie is daar eigenlijk op tegen, wat is daar eigenlijk op tegen? Nationale feestdagen lijken mij vooral van belang in verband met extra betaling, In veel CAO’s wordt al steeds meer gemorreld aan de extra vergoedingen voor werken buiten de reguliere kantoortijden (van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 18.00 uur). Zou het geen idee zijn om dit helemaal af te schaffen, daarmee ook de extra beloning voor het werken op de vastgestelde feestdagen en daarmee de weg vrij makend voor het, al dan niet per bedrijf(stak) instellen van andere collectief vrije feestdagen?

 

Hemelvaartsdag, Holi, 2e Pinksterdag, Keti Koti, Suikerfeest, Pesach, Koningsdag, Bevrijdingsdag. Allemaal mogelijke collectieve vrije dagen, iedereen blij? Of zou dit toch een opmaat zijn voor pesten op het werk en andere onverkwikkelijke zaken?

 

Gepubliceerd op OR Informatie.nl op 29 mei 2017

vorig berichtvolgend berichtNaar bovenTerug naar overzicht