Gedachtensprongen over invloed 

26-01-2017

Begin mei. Tijd van herdenken, misschien ook wel van denken. Dag van de Arbeid, 4 mei, 5 mei, toch ook nog een beetje Koninginnedag, hoewel dat langzaam wegebt.

 

Eb en vloed

Ik verbaas me er steeds weer over dat een, weliswaar grote, maar toch behoorlijk levenloze, brok ruimtesteen, ook wel ‘maan’ genoemd, zoveel invloed kan hebben op het leven op aarde. Immers, zo wordt gezegd, door de aantrekkingskracht van de maan hebben we op de zeeën en oceanen eb en vloed, is er bij volle maan springtij, veranderen mensen in weerwolven. Dat is toch wel heel wat, voor iets dat niet eens van zichzelf licht geeft maar de zon nodig heeft om te schijnen.

 

Invloed van buitenaf

Een mooi staaltje van invloed van buitenaf, die maan. Boeken vol zijn er over geschreven, over het maanlicht, gedichten te over, romantiek ten top. En dat terwijl het slechts een reflectie is. Het licht van de zon, als in een spiegel gestuurd naar de aarde, opdat wij er van kunnen genieten. De maan zelf zal het niet veel uitmaken, dat levenloze stuk ruimtegesteente. De maan zal  zich er ook niet bewust van zijn, van haar invloed op het aardse leven.

Andere invloed van buitenaf vind ik ook wel interessant. Net de Dag van de Arbeid gehad. Nog niet zo heel erg lang geleden was dit echt een belangrijke dag (in Nederland, nu, als ik de berichten mag geloven, in heel veel andere landen nog steeds). Toen de invloed van De Zuilen nog groot was, toen stelde deze dag echt wat voor. Mensen lieten hun gedrag én hun gedachten afhangen van wat anderen, in een nauw bepaalde groep, vonden.

Eigenlijk is dat nog steeds wel zo, maar lijkt de invloed van uitgesproken en beredeneerd gedachtengoed  minder te zijn dan die van de instantideologie en –uitspraken. Vaak vinden we het heel vervelend om beïnvloed te worden door wat anderen willen, denken, doen. Vaak zeggen we dat we daar niet door beïnvloed worden, dat we heel goed onze eigen beslissingen kunnen nemen, zonder rekening te houden met wat anderen doen of willen.

 

Invloed van positief denken

Hele volksstammen geloven dat positief denken positieve invloed heeft. Vaak wordt dit gecombineerd met bepaald handelen, met rituelen, heel vaak zelfs vrij dwangmatig. Bijgeloof noemen ze dit ook wel. Ook in ziekte zie je dit wel vaak. Denk positief, dan krijg je de ziekte er wel onder.

 

Invloed van negatief denken

Jezelf de put in praten, stress ervaren als negatief en daar dan ook fysiek last van hebben. Het negatief tegenovergestelde van het bovenstaande. Werkt dat echt zo? Negatieve gedachten lijken wel makkelijker het gedrag te beïnvloeden dan positieve, of zie ik dat weer te negatief? Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het gezegde: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

 

Invloed van gedachten op gedrag

Ik ben er van overtuigd dat gedachten invloed hebben op gedrag. Je ziet het aan lichaamshouding: de denker, de peinzer, de vrolijke Frans, de hypochonder. Als je je er bewust van bent, dan is er wel wat aan te doen. Een lach, terwijl het hart vol is van smart. Even het gezicht strak trekken, omdat lachen niet gepast is in deze ernstige situatie. Hoe lang kan je je echter bewust zijn van je gedachten, hoeveel invloed hebben je onbewuste gedachten? Je anders gedragen dan dat je denkt, hoe echt is dat? Ben je wat je denkt, ben je wat je doet? Ik denk zomaar wat.

 

Invloed van gedrag op gedachten

Maar toch. Je gedrag heeft wel degelijk invloed op gedachten, in ieder geval vaak. Is het niet op de gedachten van jezelf, dan in ieder geval op dat van anderen.  Ook dat is zaak van bewust zijn, bewust ervaren, bewust maken. Maar dan wel op zijn tijd. Altijd maar bewust zijn. Je moet wel je moment pakken. In de omgang met elkaar, als individu, als groep.

 

Dit waren wat gedachtensprongen. Soms erg associatief. Vraag me, zo aan het eind van deze column, eigenlijk wel af of dit denken, dit schrijven, ook invloed heeft. Invloed op anderen dan uiteraard. Voor mezelf weet ik het wel, ongeveer.

 

 

Gepubliceerd op www.orinformatie.nl, 2 mei 2016

vorig berichtvolgend berichtNaar bovenTerug naar overzicht