Kermiskoorts (blog voor De Liemers Helemaal Goed) 

26-04-2016

Binnenkort kermis in het dorp? Waar staat die dan?

Volgens mij is dit typisch een opmerking van iemand die niet van Het Eiland komt, uit de gemeente Rijnwaarden, en misschien wel niet uit de Liemers. De kermis, die staat niet, die zit in het hart van de mensen.

De kermis, dat zijn de schutttersfeesten, het koningsschieten, de schuttersmis, het elkaar weer ontmoeten, het bier drinken ‘in de tent’, de rondgang door het dorp en ja, ook wel een beetje de botsauto’s en draaimolen.

 

Dit jaar begint het kermisseizoen wel heel erg vroeg. Traditioneel, in ieder geval vanaf 1775, wordt in Lobith de kermis gehouden in het (uitgebreide) weekend tussen Hemelvaart en Pinksteren. Hoogtepunt voor velen is de Kermiszondag, die begint met een gezamenlijke Schuttersmis in de Katholieke Kerk, gevolgd door de Processie.

Al 241 jaar markeert deze rondgang dit dorpsfeest. Twee muziekkorpsen, een koor, twee schutterijen, diverse verenigingen, het College van Burgemeester en Wethouders, bruidjes en lantaarndragers vergezellen de geestelijken langs 4 rustaltaren en zorgen daarna, met de omstanders, voor een volle kerk. Als uiteindelijk het “Aan U, o Koning “, met ondersteuning van de Leo Harmonie, in de kerk heeft geklonken, dan kan de kermis echt los gaan.

 

Nu al zindert het echter in Lobith en Tolkamer. Afgelopen weekend zijn meerdere schutterssecties bij elkaar gekomen. Uiteraard om te oefenen in het prijsschieten. Geruchten gaan rond over wie koning zal gaan schieten. Kledingverhuurbedrijven in de regio krijgen al groepjes op bezoek voor het passen van de avondkleding voor de potentiële hofhouding, posters met het kermisprogramma (elk jaar weer bijna hetzelfde) hangen voor de winkelramen, een envelop voor een bijdrage in de processie ligt in de brievenbussen: de voorbereidingen zijn in volle gang.

Vier, vijf of zes dagen duurt de kermis officieel in Lobith-Tolkamer (ja, met de kermis is het gewoon één dorp, maar er zijn wat ‘persoonlijke’ verschillen in het kermisvieren). Voor velen dé tijd van het jaar, belangrijker dan carnaval of wat dan ook. Voor anderen de mogelijkheid om goedkoop op vakantie te kunnen (want uiteraard zijn de basisscholen deze week vrij).

 

Het is en blijft een bijzonder fenomeen. De eigenheid van een dorp, de tradities (zoals de rondgang door de schutters van Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht op de maandagochtend, waarbij zo goed als geen vrouw op straat is, of de houthakwedstrijd bij Schuttersgilde Excelsior tussen de burgemeester en de pastoor ), elk jaar weer geniet ik er van. Om in het Gildehuis bij EMM of in de feestzaal / -tent van Excelsior overdag even te kijken naar de dansvloer, waar in alle leeftijdscategorieën een dansje wordt gewaagd, soms zelfs hele oude dansen als de veleta. Schieten op een vogel, die eigenlijk een ingenieus gefabriceerd stuk hout is. Uniformen van schutters en muzikanten. De lucht van verschraald bier. De fotograaf die elk jaar weer al dan niet toevallige stelletjes voor de eeuwigheid vastlegt.

 

Het mooie van de Liemers is dat elk dorp zo zijn eigen kermis heeft, op verschillende momenten, met verschillende tradities, maar wel steeds met deelname van jong en oud.

vorig berichtvolgend berichtNaar bovenTerug naar overzicht