Een spin op het plafond. (Column april 2016) 

17-04-2016

Vanmorgen, aan de ontbijttafel, zei mijn vrouw tegen me: ‘Sebastiaan is ook op bezoek’, en ze wees naar boven. Ik keek eerst naar de tafellamp, waar, zo moet ik toegeven, wel eens wat spinnenwebben te vinden zijn. Maar nee, ik moest even ergens anders kijken. En ja, een grote zwarte spin, zo’n lekkere vette met van die dikke poten, hing / stond / zat rustig aan het plafond (wat is nu het perspectief van zo’n diertje aan het plafond, eigenlijk nooit zo over nagedacht, totdat ik net ‘hing’ opschreef. Bijzonder, heb jij dat ook wel eens, dat er opeens zo’n vraag door je hoofd schiet? Meestal laat ik die maar gewoon schieten, maar kon het niet laten deze vraag te vereeuwigen op het wereldwijde web).

Spinnen schijnen nogal wat emoties los te kunnen maken bij mensen. Ik kan me goed voorstellen dat een spin, met het formaat als die ‘van mij’ flink wat reuring zou veroorzaken in een klas of in een kantoortuin. Heel stoer ging ik echter verder met mijn ontbijt, ondertussen denkend aan een oplossing. Meestal pak ik een leeg lucifersdoosje om insecten naar buiten te werken. Doosje open schuiven, over het insect zetten, doosje dicht schuiven en buiten weer los laten (werkt ook heel goed tegen wespen op de wand of tegen het raam). Een standaard ‘zwaluw’-doosje leek me echter wat zielig voor de spin, dat er 2 of meerdere poten geraakt zouden worden zou onvermijdelijk zijn. Daar moest ik nog even op kauwen. Gelukkig bleek ik, bij nader onderzoek na het ontbijt, ook nog een groot lucifersdoosje te hebben liggen. Tijdelijk de lucifers op het aanrecht, stevige kruk gepakt,groot doosje over Sebastiaan geschoven en naar de tuin gelopen. Toch ook nog even in het doosje gekeken, buiten uiteraard, want het zou toch maar eens een reuzespringspin kunnen zijn. De spin zat in een hoekje en leek toch een stuk kleiner dan toen die op het plafond zat / stond / hing. Zag er eigenlijk wel een beetje zielig uit, de pootjes ingetrokken, strak tegen het lijf aan.

Wat zou het toch zijn dat de angst voor zo’n beestje veroorzaakt? Zelfs deze ogenschijnlijk hele grote spin bleek, in een andere omgeving, niet zo heel groot te zijn. Is het de onvoorspelbaarheid, de vorm, de verhalen die de ronde doen?

 

Zonder enige paniek, met een aantal voorzorgsmaatregelen, ook op arbo-gebied, is dit ochtendlijk probleem opgedoken, geanalyseerd en opgelost. In andere omstandigheden, op een andere plek, met andere mensen was het misschien heel anders gegaan. Vond ik wel een mooie gedachte om de week mee te beginnen. 

vorig berichtvolgend berichtNaar bovenTerug naar overzicht